Saker jag aldrig trodde jag skulle göra

Foto & illustration: Ida Gust

 Illustration: “Fotmassage”

Illustration: “Fotmassage”

 • Säga: “ Det är viktigt att man tar hand om sina fötter.”

 • Gå från vegan till vegetarian. Oklar anledning, kanske på grund av att gubben jämt fäktar med sina ostmackor framför min näsa. (skoja!). Hemma äter jag endast veganskt, men vid kafébesök och bortamiddagar kan det bli vegetariskt. Men - att äta animalier känns inte riktigt bra i hjärtegropen, så inom kort kommer jag nog gå framåt igen.

 • Svärma om täta skogar och djupa dalar. För nio år sedan var det storstad som gällde, helst Barcelona. Minns att jag sa till mamma: “Det är så härligt att sitta på uteserveringarna med ett glas sangria i handen och höra bilarna köra överallt.” (typ 2 meter från baren) Idag avskyr jag både motorfordon och storstäder. Numera florerar det mest röda stugor och vita knutar under skallen.

 Sommarkväll 2017

Sommarkväll 2017

 Vinter 2016

Vinter 2016

 • Köpa innerskor

 • Skriva en avhandling inför varje gång hemmet ska förnyas. Exempelvis om jag ska sätta upp en ny tavla - ett dåligt resultat och väggen är förstörd på grund av hålet . I mitt barndomshems rum spikade och målade jag som om det inte fanns en morgondag.

borra.jpg
 Häromdagen när min far hjälpte mig att sätta upp en hatthylla!

Häromdagen när min far hjälpte mig att sätta upp en hatthylla!

 • Toppsa mina eluttag.

 • Bli med hund. Jag har alltid varit kattmänniska. Hundar är slemmiga, krävande och luktar illa, tyckte jag då. Men åsikter är föränderliga. och det är jag oerhört glad för.

Skärmavbild 2018-09-12 kl. 21.00.42.png
Skärmavbild 2018-09-12 kl. 20.55.28.png

 • Diska omedelbart efter jag ätit. När jag gick på folkhögskola och bodde där levde vi rövare. En gång fann jag en skål nudlar täckt med ett grönt täcke i bokhyllan.

 • Skrika: “Ta genast upp det där hubbabubbatuggumipappret du slängde på marken!” till ett par pubertala människor. Okej, inte riktigt, men nästan.

 • Le. På bild alltså.

  Före:

Skärmavbild 2018-09-12 kl. 18.05.07.png
Skärmavbild 2018-09-12 kl. 18.20.14.png

Efter:

 Min bästa vinkel är tydligen från sidan…

Min bästa vinkel är tydligen från sidan…

Skärmavbild 2018-09-12 kl. 18.21.46.png
 • Gå runt med en dammvippa och smeka bort kvalster från mina böljande växters blad. En gång i tiden såg mitt blomster oftast ut såhär:

Skärmavbild 2018-09-12 kl. 17.56.12.png
Skärmavbild 2018-09-12 kl. 18.08.40.png

Japp. Har jag blivit tant, eller bara normal?

En fråga: Ser bilderna okej ut? Eller är de jätteoskarpa?

OBS - För att vara safe - jag är inte ett sånt freak som jag verkar. Det kan mina referenser intyga.

Då ser jag ut som skriet

Jag tänkte att jag skulle dela med mig lite av mitt inre väsen. Jag inleder med något så besynnerligt som en lista över sådant som får mig att se ut som skriet. Enjoy!

 

Jag ser ut som skriet när jag ska: 

 • Steka i olja. I vintras gjorde jag popcorn på olja och för hög värme. Det resulterade i frän lukt, svart stekbotten och en dimma som garanterat hade ställt in flygtrafik. I ren affekt SLÄNGDE jag ut stekpannan på den snötäckta uteplatsen.  Sen nojade jag över att någon rökare skulle kasta ut sin fimp från balkongen, att vinden skulle fånga den och styra den rakt ner i min stekpanna och  orsaka en kolossal brand. Jag är övertygad över att likheten mellan mig och skriet just då var slående. 

 

 • Gå förbi mitt brevlådeinkast. Varje gång jag går förbi den vänder jag huvudet mot andra sidan och tänker att jag ligger på en strand i hawaii och livet är alldeles alldeles underbart. Jag avskyr att få och öppna brev och bara att se den där springan i väggen. Och nej, jag har aldrig fått ett ägg inslängt däri, eller ett göraslutbrev eller annat oangenämt. Jag gillar väl helt enkelt inte meddelanden på papper.

 

 • Göra hål i väggar. Jag har bott i min lägenhet i 15 månader. Det enda som hänger på väggarna är en ynka stringhylla. Det tog ett kvartal tills jag tordes sätta borren mot väggen. Tiden innan ägnade jag mig åt att utse den perfekta väggen och höjden, fundera över huruvida jag skulle bli tv-innehavare (då skulle antal möjliga vägar reduceras). Jag klurade på om en en uppfylld stringhylla kunde hänga över hundkorgen, eller var det för stor risk att den skulle fall ner och ta kål på den stackars hundkraken!!? Det är som att jag glömmer att man kan ångra (inte en död hund) sig om en tavla/hylla/ inte sitter bra, att det finns spackel och färg.

 

 • Titta på Rederiett. Ni vet den där läskiga gubben som spelade Sten! Jag var fullkomligt livrädd för honom. När han dök upp satte jag mig nära nära systrami. På natten drömde jag mardrömmar om honom, haha.

 

 • Öppna flaska med skruvkorv. Okej, jag öppnar dom aldrig själv, det är tillräckligt obehagligt att vara i samma rum som den som gör det. Men varje gång går jag in i ett annat rum och lägger jag händerna över ögonen, för tänk om korken skulle studsa mot en vägg och hoppa rakt in mina ögon och jag bli blind.

Och där kom jag inte på nåt mer. Men det det dyker säkerligen upp mer elände så småningom. 

Hej så länge! 

 Skriet av Edvard Munch

Skriet av Edvard Munch