Torka och kvällens alster

Som ni märker har det varit fåordigt från mig ett tag. Jag har haft en såndär klassisk klyschig bloggtorka. Oerhört frustrerande då jag känt ett stort behov av att skriva, men det har bara blivit blaj. Känt mig allmänt tråkig och grå, haha. Men vill ge er ett livstecken i alla fall, så ni inte ger upp hoppet om mig och aldrig mer återvänder! Det vore ju för sorgligt, som Pippi brukar säga?!

Hursomhelst, Ikväll har jag i alla fall pysslat lite i datorn. Gick lös på en bild som jag gjorde för ett tag sedan. Vet inte vad jag tycker, lite crazy, haha. Men det var kul.

På återseende!

/ Ida

 Blandteknik, foto och akvarell .

Blandteknik, foto och akvarell .

Nu packar jag väskan och flyttar in i en hydda

I slutet av augusti var hunden och jag ute på vår långpromenad vid lunch. Några grundskolebarn barn passerade oss, och jag råkade höra att de diskuterade deras nya klasser. Det drog mig till minnes mina egna första skoldagar efter sommarloven. Eller framförallt - dagen INNAN, also caled as “förnekelsens dag”. Det var inte så att jag direkt vantrivdes i skolan, men grundskolan är väl inte den mest upphetsande tid i livet. Förnekelsens dag vigde jag åt Beck och lösgodis. När ögonlocken närmade sig stängning höll jag isär dom med tummen och pekfingret, för att morgonen inte skulle komma så fort. När alarmet ringde 06:30 ekade en enda mening i min skalle: Nu packar jag väskan och flyttar in i en hydda i skogen. Långt, långt bort ifrån tegelklumpen." 

Något vildmarksliv blev det inte. Däremot laborerandes det med diverse andra metoder för att undkomma plugget. Jag bondadde med några klasskamrater som liksom jag hyste stort förakt mot skolväsendet. Under en lunchrast satte vi oss och klurade på hur vi skulle bli sjuka ( I know). En i gruppen sa att hon hört att i ögonen FRODAS bacillerna. Så vi började peta hejvilt i varandras ögon och därefter i våra egna. Antar att vi var ute efter ögoninflammation. Vill även tillägga - inte än enda gång (tror jag) under de nio åren skolkade jag. För på min skola var skolk detsamma som att styckmörda.

-“Ida, sitter du och drömmer?” frågade lärarna mig ofta då jag satt i bänken och tittade ut på skolgården. Visst fan gjorde jag det, framför mig låg ju böcker om neuroner och PI!

Foto: Kolarbyn Eco-Lodge

Längtan efter penna och papper

Den senaste tiden har jag mestadels gjort grafiska illustrationer, och då blir det mycket datorarbete. Jag älskar att skapa i photoshop, men nu längtar jag efter en hederlig penna och ett papper.

För något år sedan ritade jag mycket med kol. Tycker mycket om det, trots att man ser ut som en sotare efteråt. Teckningarna blir så dramatiska, känslosamma och råa på något vis. :) Varenda streck blir som magi!

  Kvinnan med koppen.  Kolteckning av Ida Gust.

Kvinnan med koppen. Kolteckning av Ida Gust.

  Hunden med kvinnan.  Kolteckning av Ida Gust.

Hunden med kvinnan. Kolteckning av Ida Gust.

  Handen i håret.  Kolteckning av Ida Gust.

Handen i håret. Kolteckning av Ida Gust.

Det som jag gillar med kol är nog att det inte behöver vara så “perfekt”. Alla “fel” blir fina på något sätt. När jag gör grafiska bilder stör det mig mer ifall någonting inte bli som jag tänkt mig.

  Kramen  . Kolteckning av Ida Gust.

Kramen. Kolteckning av Ida Gust.

  Naturen.  Kolteckning av Ida Gust.

Naturen. Kolteckning av Ida Gust.

  Spegelbilden.  Kolteckning av Ida Gust.

Spegelbilden. Kolteckning av Ida Gust.

Teckningarna ovan gjorde jag för något år sedan.

Ni får jättegärna kommentera vad ni tycker om teckningarna! Vad får ni för känsla?, vad säger dom er?, har ni någon favorit?, eller annat ni funderar på? Det är väldigt roligt att få respons. När jag var med på Lindholmens designmarknad i augusti var det en kund som pekade på en poster och sa: “DEN måste jag ha, den påminner om när jag var barn och vandrade i bergen, så fint!

Så nu vet jag vad jag ska göra under hösten!

Nu ska jag gå ut med vovven!

/ Ida Gust

Saker jag aldrig trodde jag skulle göra

Foto & illustration: Ida Gust

 Illustration: “Fotmassage”

Illustration: “Fotmassage”

 • Säga: “ Det är viktigt att man tar hand om sina fötter.”

 • Gå från vegan till vegetarian. Oklar anledning, kanske på grund av att gubben jämt fäktar med sina ostmackor framför min näsa. (skoja!). Hemma äter jag endast veganskt, men vid kafébesök och bortamiddagar kan det bli vegetariskt. Men - att äta animalier känns inte riktigt bra i hjärtegropen, så inom kort kommer jag nog gå framåt igen.

 • Svärma om täta skogar och djupa dalar. För nio år sedan var det storstad som gällde, helst Barcelona. Minns att jag sa till mamma: “Det är så härligt att sitta på uteserveringarna med ett glas sangria i handen och höra bilarna köra överallt.” (typ 2 meter från baren) Idag avskyr jag både motorfordon och storstäder. Numera florerar det mest röda stugor och vita knutar under skallen.

 Sommarkväll 2017

Sommarkväll 2017

 Vinter 2016

Vinter 2016

 • Köpa innerskor

 • Skriva en avhandling inför varje gång hemmet ska förnyas. Exempelvis om jag ska sätta upp en ny tavla - ett dåligt resultat och väggen är förstörd på grund av hålet . I mitt barndomshems rum spikade och målade jag som om det inte fanns en morgondag.

borra.jpg
 Häromdagen när min far hjälpte mig att sätta upp en hatthylla!

Häromdagen när min far hjälpte mig att sätta upp en hatthylla!

 • Toppsa mina eluttag.

 • Bli med hund. Jag har alltid varit kattmänniska. Hundar är slemmiga, krävande och luktar illa, tyckte jag då. Men åsikter är föränderliga. och det är jag oerhört glad för.

Skärmavbild 2018-09-12 kl. 21.00.42.png
Skärmavbild 2018-09-12 kl. 20.55.28.png

 • Diska omedelbart efter jag ätit. När jag gick på folkhögskola och bodde där levde vi rövare. En gång fann jag en skål nudlar täckt med ett grönt täcke i bokhyllan.

 • Skrika: “Ta genast upp det där hubbabubbatuggumipappret du slängde på marken!” till ett par pubertala människor. Okej, inte riktigt, men nästan.

 • Le. På bild alltså.

  Före:

Skärmavbild 2018-09-12 kl. 18.05.07.png
Skärmavbild 2018-09-12 kl. 18.20.14.png

Efter:

 Min bästa vinkel är tydligen från sidan…

Min bästa vinkel är tydligen från sidan…

Skärmavbild 2018-09-12 kl. 18.21.46.png
 • Gå runt med en dammvippa och smeka bort kvalster från mina böljande växters blad. En gång i tiden såg mitt blomster oftast ut såhär:

Skärmavbild 2018-09-12 kl. 17.56.12.png
Skärmavbild 2018-09-12 kl. 18.08.40.png

Japp. Har jag blivit tant, eller bara normal?

En fråga: Ser bilderna okej ut? Eller är de jätteoskarpa?

OBS - För att vara safe - jag är inte ett sånt freak som jag verkar. Det kan mina referenser intyga.

Fotografi

När jag var ungefär femton år introducerade min äldsta syster mig för fotografi som konstform. Hon höll intensiva privatlektioner för mig om vinklar, komposition och bildtolkning. Minns en gång när hon satt och redigerade bilder i photoshop. Hon visade mig ett verktyg som kan förvränga en bild till oigenkännlighet. Minns ej namnet på det, men är väl typ nåt sånt som tidningsredaktioner använder när dom halverar kvinnors kroppar. Hursomhelst - jag tyckte det var SÅ coolt. 

Jag lånade systers fotoapparat tills jag fick en egen av Santa Claus. Den första bilden togs med självutlösare. Den föreställde mina bara fötter och smalben framför en betongvägg, bredvid stod mina ballerinaskor och ovanifrån skymtade en bit rosa vollangkjol. ( typ lite: " en sval kvinna som bor i ett 1800-tals hus som har en stor veranda där hon kliver ut varje morgon iklädd ett tunt sidennattlinne och har en ek på tomten som hon och maken sitter under på en rutig filt och mumsar på delikatesserna ur en picknickkorg. )

Fotandet fortsatte - framförallt självporträtten. Tyvärr har jag inte fotograferat på flera år nu, använder mest mobilkameran och tar tråkiga selfies. Men känner att jag vill ta upp det igen. Här är är ett par av mina fotografier. vissa av de blev väldigt beskurna av bloggen, men ni får en känsla i alla fall.  Många svartvita slås jag av nu...

Foto: Ida Gust

Då ser jag ut som skriet

Jag tänkte att jag skulle dela med mig lite av mitt inre väsen. Jag inleder med något så besynnerligt som en lista över sådant som får mig att se ut som skriet. Enjoy!

 

Jag ser ut som skriet när jag ska: 

 • Steka i olja. I vintras gjorde jag popcorn på olja och för hög värme. Det resulterade i frän lukt, svart stekbotten och en dimma som garanterat hade ställt in flygtrafik. I ren affekt SLÄNGDE jag ut stekpannan på den snötäckta uteplatsen.  Sen nojade jag över att någon rökare skulle kasta ut sin fimp från balkongen, att vinden skulle fånga den och styra den rakt ner i min stekpanna och  orsaka en kolossal brand. Jag är övertygad över att likheten mellan mig och skriet just då var slående. 

 

 • Gå förbi mitt brevlådeinkast. Varje gång jag går förbi den vänder jag huvudet mot andra sidan och tänker att jag ligger på en strand i hawaii och livet är alldeles alldeles underbart. Jag avskyr att få och öppna brev och bara att se den där springan i väggen. Och nej, jag har aldrig fått ett ägg inslängt däri, eller ett göraslutbrev eller annat oangenämt. Jag gillar väl helt enkelt inte meddelanden på papper.

 

 • Göra hål i väggar. Jag har bott i min lägenhet i 15 månader. Det enda som hänger på väggarna är en ynka stringhylla. Det tog ett kvartal tills jag tordes sätta borren mot väggen. Tiden innan ägnade jag mig åt att utse den perfekta väggen och höjden, fundera över huruvida jag skulle bli tv-innehavare (då skulle antal möjliga vägar reduceras). Jag klurade på om en en uppfylld stringhylla kunde hänga över hundkorgen, eller var det för stor risk att den skulle fall ner och ta kål på den stackars hundkraken!!? Det är som att jag glömmer att man kan ångra (inte en död hund) sig om en tavla/hylla/ inte sitter bra, att det finns spackel och färg.

 

 • Titta på Rederiett. Ni vet den där läskiga gubben som spelade Sten! Jag var fullkomligt livrädd för honom. När han dök upp satte jag mig nära nära systrami. På natten drömde jag mardrömmar om honom, haha.

 

 • Öppna flaska med skruvkorv. Okej, jag öppnar dom aldrig själv, det är tillräckligt obehagligt att vara i samma rum som den som gör det. Men varje gång går jag in i ett annat rum och lägger jag händerna över ögonen, för tänk om korken skulle studsa mot en vägg och hoppa rakt in mina ögon och jag bli blind.

Och där kom jag inte på nåt mer. Men det det dyker säkerligen upp mer elände så småningom. 

Hej så länge! 

 Skriet av Edvard Munch

Skriet av Edvard Munch

Åtta bitar Ida Gust tack

Hej på er därute i vårt avlånga land (som snart kommer få epitetet "Det tropiska landet i norr."  

Annars då? Jo, jag har bland annat börjat på nytt jobb, badat några gånger i Skagerak och förberett mig inför min utställning. Den pågår just nu i #8bitgalleri som ligger i kafét llama lloyd på väderkvarnsgatan på Hissingen. I lördags var det vernissage, det var trevligt och vi drack iskaffe.

Såhär såg det ut när jag hängde upp mina prints: 

upphängning

upphängning pågår

Foto: Robin Olsson

Grejerna finns till beskådan idag till och med på fredag 3/8 , så passa på om ni vill kolla in dem. Öppet 11-16. 

Tryck på tröja

Hej på er,

long time no see! Om ni undrar var jag hållit hus så har jag varit upptagen med att förbereda inför designmarknaden, arbeta med portfolion, jämföra tryckerier och annat företagsrelaterat. I övrigt har jag har varit och hälsat på gubben i Stockholm, gått på hundkurs, planterat blommor på altanen och sysslat med sånna där vardagssysslor.  

Hursomhelst, jag funderar på att trycka mina illustrationer på T-shirts. För några år sedan gjorde jag ett samarbete med Missterdressup då de sålde en T-shirt med en illustration av mig. Det var kul. Jag var inne på vistaprint idag för att se lite hur det skulle se ut, jag testade lite som ni ser nedan. Har inte beställt något än, men tänkte börja med varsin till mig och gubben. 

Vad tycker ni? Någon som skulle vara intresserad? 

Designmarknad

På lördag tänkte jag dra med mig gubben ut och svira lite på Lindholmens Designmarknad. Jag har aldrig varit där, trots att jag tänkt på det i cirka ett halvt sekel.  Allt som oftast väljer jag ju tanjentbordet och penslarna före..att typ gå utanför mina 39 kvadratmeter. Närå, men jag trivs ju ganska bra med att sitta hemma i en hög av papper, word-dokument och målarfärg, så varför frångå ett vinnande koncept? 

Nä men, jag ska nämligen själv delta i marknaden i augusti, så vill undersöka stället lite. Jag har inte medverkat i någon liknande marknad innan så det ska bli kul! Jag kommer att stå i en monter och sälja prints av mina illustrationer. Kommer nog ha med vissa gamla grejer, men även lite nytt som jag håller på med just nu. Tror det blir kul! Exakt datum kommer framöver.

Nu ska jag ut och gå med vovven.

På återseende!

/ Ida

 

Ett arkiv för kreativitet

Hej,

Mitt namn är alltså Ida och jag är 29 år. Jag bor i en liten etta i Göteborg tillsammans med min hund. Jag är illustratör och är även utbildad skötare inom psykiatrin.

Tanken med den här bloggen är att den ska bli en slags samlingsplats för mina idéer och tankar kring mitt skapande. Jag vill blanda annat dela med mig av mina kreativa processer, idétorka, inspirationskällor samt praktiska tips på hur man kan arbeta på ett annorlunda sätt med sina illustrationer i exempelvis photoshop. Säkert lite såntdär vardagstrams ibland ochså. 

Välkomna!