ålderskris, skumpa & skulpturer

Hej på er!

Två månader sedan vi hördes! Har väl haft fullt upp med att carpa sommaren. Men jag antar att ni är mycket intresserade om vad som hänt i mitt liv!? jo, jag har nämligen:

 • Satt upp fyra tavlor! Hade bara en enda uppe innan, fast jag bott här i över två år! Har ju, som jag nämt här, fobi för att göra hål i väggar. Fyra av tavlorna är illustrationer av mig själv, haha. Den femte är en illustration av Linnea Sundemo.

 • Haft en 30-årskris. Jag menar - titta! :

Krisen är väl ändå befogad?!

Krisen är väl ändå befogad?!

 • Suttit under en EK i slottskogen och druckit bubbel - i ÖSREGN. Solen sken då en vän och jag bestämde oss för att ta med en flaska bubbel och några påsar chips och sätta oss i parken. Precis när vi kom dit började det ÖSA ner. Folk sprang som om dom vore jagade av femton mördare. Men inte vi.

 • Skulpterat: Hade ett stycke vit lera som jag fick av mamma i present. En kväll slängde jag ihop lite skit. De två till vänster är trolldeg.

Skulpturer i trolldeg och vit lera.

Skulpturer i trolldeg och vit lera.

 • Börjat odla grönsaker! Sallad, tomat, rädisa och morot. De tre sista blev inte mycket av, men salladen fick jag helt okej sprutt på. Kul att bara gå ut på ballen och plocka lite grönt och slänga upp på tallriken.

Grönsakerna innan jag dräpte dom.

Grönsakerna innan jag dräpte dom.

 • Krisat. Allt jag skapar blir dåligt.

 • Campat! Min mor och jag drog iväg en kortis för nån vecka sen och tältade på en camping i Ulricehamn. Det var ingen angenäm upplevelse. Det tog två timmar att få upp tälthelvetet, under natten gick luften ur min luftmadrass, det var askallt och fulla femtioåringar festade till småtimmarna. Jaja, det är sånt man får räkna med.

The place to be!

The place to be!

Ja, mycket spektakulärt som hänt i mitt liv som ni hör.

Vi hörs snart!

Bloggen fyller ett

Grattis bloggen! Illustration: Ida Gust.

Grattis bloggen! Illustration: Ida Gust.

Idag är det exakt ett år sedan jag postade det första inlägget här! Dom har väl inte kommit lika ofta som regnet i götet..men nu satsar ju inte jag på att bli influenser, så kvantiteten är oviktig.

Under året har jag bland annat skrivit om hur jag upptäckte fotograferandet, min längtan efter penna och papper och om när jag ville flytta in i en hydda i skogen.

Hursomhelst, jag har en hel drös med inlägg som jag vill posta, när dom är klara. Ni kan få ett litet smakprov om vad som komma skall. Somliga titlar låter en smula sorgliga. Men jag kan försäkra er om att det inte riktigt är så mörkt som det låter. Jag mår alldeles utmärk, men tack för omtanken! Det sägs ju att man ska ha slagkraftiga rubriker. Det gäller ju att få klick lixom - alá expressen på facebook.

Titlar till inlägg som ännu inte blivit postade:

 1. Att bestämma fokus

 2. Om ni såg mig nu skulle ni tro jag är byggd av extazy

 3. Tips på hur du kan komma ur inpirationstorkan

 4. Flykten från fördärvet

 5. Ingenting kan bli någonting

 6. Varje dag tänker jag på döden.

Kommentera gärna vilket inlägg du skulle vill läsa.

Hejsvejs!

Mungiporna har fastnat vid tinningarna

Sedan bloggstarten i maj 2018 har jag minst skrivit ett inlägg per månad. Men under mars skrev jag inte ett enda ord. Tråkigt. Har känt ett behov av det och har påbörjat flera texter, men haft svårt att få till dom. Men kvalité före kvantitet va?! Det här får dock bli ett undantag. Man kan ju inte vara på topp jämt! Jaja, den senaste tiden har jag gjort följande:

Målat kroki

på KV konstskola tillsammans med en tjej som jag fick kontakt med på “Gofriendly”. Det var ungefär fem år sedan jag målade kroki innan det, då jag läste bild och form på Angereds folkhögskola. Det var lärorikt, kul och svårt. Hade inte besökt KV innan, det såg mysigt ut.

Lyssnat och läst

Lyssnat på poddar såsom andra sätt, vanlife Sverige, bortom ekorrhjulet och radiopsykologen. Sen har jag läst en bok också. Hittade en i päronens bokhylla vid namn FLOW: Den optimala upplevelsens psykologi , skriven av Mihaly Csikszentmihalyi. Väldigt intressant. Mycket av det han tar upp har jag själv funderat mycket över. Har faktiskt börjat skriva ett blogginlägg om boken.

Hängt på Göteborgs bildverkstad

Jag blev medlem där i januari och det har jag icke ångrat. De har alla bildredigeringsprogram, storformatskrivare (och det är billigt att printa + bra kvalité på utskrifterna), skanner, ljusbord, massor av fotoutrustning, ett kök och ja, lite så. Finns nog mer grejer som jag inte känner till. Jag sitter mest vid datorerna och grejar. Tycker det är skönt att komma hemifrån och sitta i en annan miljö. Får mer gjort då samt det kan vara nice med sällskap…IBLAND.

Städat källarförrådet

Jag älskar att rensa, sortera och organisera. Sätta etiketer på förvaringslådor, typ: “prydnadsdinusaurier” Så, mitt förråd var ganska rörigt innan. Hade en gammal dassig klippan-soffa där som stod och tog plats. Men nu är den körd till second hand, så nu är det ordning och reda där nere. Min vovve får alltid följa med till källarn när jag går dit. Han blir så till sig när jag säger att vi ska dit att man kan tro att han tror att han ska få gå och bebåda en lady.

Ställt ut utemöblerna!!

Nu står de små trästolarna och träbordet där ute. Jag har redan hunnit ätit två middagar där! Det har varit så himla gött väder senaste dagarna! Folk har slängt av sig kläderna, sprungit n på systemet och tänt grillen med en väldans fart. Mungiporna har fastnat uppe vid tinningarna på folk, inklusive på mig. Andra vårtecken är att jag har börjat använda min vårjacka! Häromdagen höll jag dock på att frysa häcken av mig, men var så himla trött på att ha vinterjacka. Men igår var det perfekt vårjackeväder. OCH JAG HAR FÅTT FRÄKNAR! älskar det!

Fått ett kul uppdrag

Ett illustrationsuppdrag. Ett väldigt roligt sådant. Har nästan gjort klart det, men kan inte säga vad det handlar om än. Lärt mig mycket nytt under arbetsprocessen. Ser fram emot att få visa er resultatet.

Här är några moments från min instastory - ida_gust

Tjoho!

Tjoho!

Jycken och jag hade söta djur på besök.

Jycken och jag hade söta djur på besök.

Lite mer häng i verkstaden.

Lite mer häng i verkstaden.

Häng i bildverkstan.

Häng i bildverkstan.

Det var allt för mig för denna gången. Kommentera gärna om vad jag ska skriva om framöver Sådant som gäller konstnärligt skapande och kreativitet.

Kram och puss

/ Ida

Ett tacktal till tekniken

Hej!

Sedan mitt senaste inlägg har jag jobbat en del, lagt upp gardiner, lyssnat på poddar och Norah Jones (nostalgi) börjat läsa en bok som heter “Flow”, gjort grönkålschips, träffat en tjej från en vänskapsapp och rensat lite i lägenheten.

Och kreativiteten är på topp. Jag har lärt mig en ny “grej” i photoshop som underlättar mycket då jag skapar mina illustrationer. Det är lite komplicerat att förklara, men det är en grej som jag klurat länge på hur jag kan göra. Så jag satte mig en kväll och googlade lite. Det finns verkligen oändligt mycket att upptäcka i photoshop!

Gött med tekniken ändå. Jag föredrar helt klart att arbeta i datorn framför analogt. Det blir alltid så himla stökigt när jag drar fram färger, papper, klister och saxar i min lilla etta, haha. Sen vill jag enkelt kunna ändra om något blir fel. Bland annat. Men jag gillar såklart att sitta och måla på ett hederligt gammalt papper också. Mina illustrationer är ju ofta en kombination av digitalt och analogt skapande, så helt digital är jag inte. Men om jag var tvungen att välja - digitalt!

Sedan den nya upptäckten i PS har inspon och nya illustrationer SPRUTAT ut! Arbetar just nu med åtta stycken parallellt! När jag växlar emellan bilder och låter dom vila ser jag oftast sedan vad som fattas etc. Den här illustrationen gjorde jag klart igår:

53340219_670519683779425_3990446705895014400_n.jpg

Cyklisten

Avslutar med ett tack till tekniken och till er för att ni läste! Nu är klockan 05:05 så det börjar bli dags att hoppa ner i bingen hos vovven, som har snarkat sedan 22.

På återseende

/ Ida

Ritdagboken

Skärmavbild 2019-01-24 kl. 20.39.08.png

Hej på er!

Ni som följer mig på mitt vanliga instagramkonto ida_gust kanske har sätt när jag länkat till mitt andra konto “ritdagboken.” För er som missat är det ett konto där jag postar snabba skisser från min vardag och mitt liv. En dagbok i tecknad form.

Syftet med kontot är att det ska få mig att hålla igång ritandet och träna på mina skills. Vill att det ska vara fritt från prestation och tankar på att skapa MASTERpieces.

Från början var tanken att jag skulle rita något litet varje dag, men det höll jag såklart inte. Ni vet hur det är - blöjbyten, dagishämtningar och tvätthögar kommer emellan. Okej, jag har inga barn, men en hund och tvätthögar kan jag skriva under på.

En pinnstol som står i mitt sovrum. Dock göms den oftast under en hög textilier.

En pinnstol som står i mitt sovrum. Dock göms den oftast under en hög textilier.

Min far som kollar på tv. Säkert fotboll.

Min far som kollar på tv. Säkert fotboll.

Försöker öva på perspektiv, att SE mellanrum och verkligen iakta saker och människor. Hur dom verkligen ser ut och inte hur jag tror att dom ser ut. Sen vill jag lära mig att rita händer, det är så HIMLA svårt. Oftast ser dom ut som klor från valfritt farligt djur. Har ni något speciellt som ni har svårt att rita och vill öva på?

En kollega.

En kollega.

Teneriffa i november. Såg dessa tanter på stranden nästan varje dag. Så söta!

Teneriffa i november. Såg dessa tanter på stranden nästan varje dag. Så söta!

Det är väldigt roligt att kunna gå tillbaka i flödet och tänka tillbaka på ögonblick ur mitt liv. Se vilka platser jag varit på och människor som jag mött och som jag säkert aldrig kommer se igen. Är inte det lite vemodigt på något vis!?

En punkterad cykel, tyvärr min.

En punkterad cykel, tyvärr min.

Ett fikande par.

Ett fikande par.

En av mina favoritgrejer är sitta på café med en kopp svart och rita av fikande människor. Det vanskliga är när folk byter ställningar hela tiden, då gäller det att vara snabb med pennan. Sen försöker jag alltid att glo lite diskret så jag inte får mig en snyting…men det har inte hänt än i alla fall.

Min ritdagbok hittar ni HÄR.

Puss och kram!

Mina mål för 2019

Hej!

Hoppas ni har en fin nyårsafton! Själv firar jag med hunden, lite bubbel, lite blogg och en näve lera! En afton helt i min smak alltså. Jo, tänkte skriva lite om några av mina konstnärliga mål för 2019. Men om jag inte uppfyllt dom vid årsskiftet går jag inte under - Jag kommer lixom inte gå raka vägen till bårhuset i så fall. Men här är dom i alla fall! Enjoy!

Medverka i marknader

Under 2018 har jag medverkat i flera designmarknader; lindholmens street design market, We Love Gbg och på Volvo. Det har varit nytt för mig, men det har kommit mycket positivt ur det. Har fått mer koll på vad som “går hem” hos folk. Även om folk har olika smak så finns vissa motiv som tilltalar många. Sen träffar man många andra kreatörer och får kontakter. Varje gång har jag varit pepp och glad när jag gått därifrån. "Kommer absolut att fortsätta med det 2019!

Sen har jag sålt mer varje gång nästan…kanske inte så att jag kan ställa mig på stureplan och vaska skumpa, ÄN.

( på tal om att vaska, kolla in denna video , löv it! )

Min kära vän Paulina och jag (som pekar haha) på We love gbg. Foto: Givi Rukhadze

Min kära vän Paulina och jag (som pekar haha) på We love gbg. Foto: Givi Rukhadze

På We love Gbg i nordstan vid jul.

We love Gbg i nordstan vid jul.

Lansera webbshop

Jag har redan påbörjat en Tictail, har något litet mer att fixa innan jag kan göra den offentlig. Det blir nog bra tror jag.

Göra friläggningsuppdrag

För några år sedan gjorde jag ett friläggnings samt fotouppdrag för en butik. Jag frilade en hel drös fotografier på juveler och diamanter. Fotograferade även ett oändligt antal sandaler som jag sedan frilade. Friläggning är något jag finner väldigt tillfredsställande och avslappnande, även om musarm är ett faktum efter ett par timmar. Jag är snabb, noggrann och älskar att frilägga! Det sistnämnda tror jag att jag är ganska ensam om?

F2 (kopia) (kopia).jpg
sandaler14.jpg
sandaler9.jpg

Skaffa återförsäljare

Både för mina illustrationer och fotografier. Det är väl bra tänker jag. Har några potentiella. Vill du sälja mina grejer, hojta osv.

dammwebb.jpg
NAKENWEBB.jpg
frostwebb.jpg

Skaffa ny dator

Jag har ju min MacBook, men den är för gammal för att ha photoshop på, vilket jag måste ha. Sen har jag ju min gamla stationära dator från stenåldern, den håller dock på att få KRUPP.

Måla mer akvarell

Japp, måla mer akvarell. Det är kul och fint!

K.jpg
Skärmavbild 2018-09-22 kl. 15.14.03.png

Göra specialbeställningar

Tänker mig att jag ska måla av folks fotografier. Har kollat runt på folk som håller på med det och de flesta gör teckningar/målningar som i princip skulle kunna vara fotografier. Som en avbild av fotografiet om ni förstår?Det kan absolut vara fint, men jag tänker mig något annorlunda. Återkommer till detta mål.

Hålla i workshop

På de olika designmarknaderna har jag träffat en drös kreatörer som håller i workshops. Exempelvis duktiga patternplan . Är lite sugen på att göra något liknande. Har ännu bara vissa lösa idéer om innehållet. Men det är många som frågar hur jag gör mina skapelser, framförallt dom som är i stilen nedan. Inte sällan vill folk veta väldigt ingående hur jag gör, men det är ganska svårt att förklara sådär mitt i bruset i nordstan. :) Det är många moment. Sen kanske jag inte avslöjar allt, haha. Men kanske kan vara hur man kan kombinera digitalt och analogt skapande? Har inte tänkt jättemycket på det som ni hör, ingen aning om målgrupp etc, men har det på gång uppe i hjärnkontoret.

AkvarellIdaGust.jpg
Kvinnan+print.jpg

Och sen var det slut. Hoppas ni haft ett bra 2018! Det har jag.

Ska%CC%88rmavbild+2018-12-31+kl.+19.31.51.jpg

Gott nytt år!

Att vara ett par

För ett tag sedan när jag kollade igenom mina teckningar/illustrationer/målningar slog det mig att jag ofta målar par. Inte nödvändigtvis kärlekspar, utan helt enkelt bilder där två stycken människor figurerar. Det var lite kul att se det mönstret. Människor är det jag tycker mest om att rita, och även att fotografera. Tycker att dom (eller vi, haha) är väldigt intressanta. Det är fint att skapa en stämning mellan två människor och se hur dom connectar med varandra. Har alltid haft ett intresse av relationer och det mänskliga psyket.

Ett par av dessa bilder är fortfarande in progress och väldigt lågupplösta, hoppas dom syns hyfsat bra ändå. Jag funderar på att göra de fyra första bilderna som prints, vad tror ni om det? Någon som hade varit intresserad?

Lucia och stjärngosse in progress.

Lucia och stjärngosse in progress.

Till denna bild hade jag ett fotografi på min mamma och hennes lillebror som förlaga.

Till denna bild hade jag ett fotografi på min mamma och hennes lillebror som förlaga.

“Klippan”

“Klippan”

Två tanter som satt på stranden när jag var på Teneriffa för några veckor sedan. Still in progress. Ska jag måla denna i färg tro?

Två tanter som satt på stranden när jag var på Teneriffa för några veckor sedan. Still in progress. Ska jag måla denna i färg tro?

“Tanterna” Den här finns att köpa som print.

“Tanterna” Den här finns att köpa som print.

“Berget” Även denna finns som print.

“Berget” Även denna finns som print.

“Hänget”

“Hänget”

“Barn i havet”

“Barn i havet”

“Systrarna” Likaså den hör finns att köpa som print.

“Systrarna” Likaså den hör finns att köpa som print.

“Hänget”nummer 2. Även denna finns som print.

“Hänget”nummer 2. Även denna finns som print.

Om ni är intresserade finns fler prints som jag har till försäljning HÄR.

Hoppas att ni har en fin söndag!

Torka och kvällens alster

Som ni märker har det varit fåordigt från mig ett tag. Jag har haft en såndär klassisk klyschig bloggtorka. Oerhört frustrerande då jag känt ett stort behov av att skriva, men det har bara blivit blaj. Känt mig allmänt tråkig och grå, haha. Men vill ge er ett livstecken i alla fall, så ni inte ger upp hoppet om mig och aldrig mer återvänder! Det vore ju för sorgligt, som Pippi brukar säga?!

Hursomhelst, Ikväll har jag i alla fall pysslat lite i datorn. Gick lös på en bild som jag gjorde för ett tag sedan. Vet inte vad jag tycker, lite crazy, haha. Men det var kul.

På återseende!

/ Ida

Blandteknik, foto och akvarell .

Blandteknik, foto och akvarell .

Nu packar jag väskan och flyttar in i en hydda

I slutet av augusti var hunden och jag ute på vår långpromenad vid lunch. Några grundskolebarn barn passerade oss, och jag råkade höra att de diskuterade deras nya klasser. Det drog mig till minnes mina egna första skoldagar efter sommarloven. Eller framförallt - dagen INNAN, also caled as “förnekelsens dag”. Det var inte så att jag direkt vantrivdes i skolan, men grundskolan är väl inte den mest upphetsande tid i livet. Förnekelsens dag vigde jag åt Beck och lösgodis. När ögonlocken närmade sig stängning höll jag isär dom med tummen och pekfingret, för att morgonen inte skulle komma så fort. När alarmet ringde 06:30 ekade en enda mening i min skalle: Nu packar jag väskan och flyttar in i en hydda i skogen. Långt, långt bort ifrån tegelklumpen." 

Något vildmarksliv blev det inte. Däremot laborerandes det med diverse andra metoder för att undkomma plugget. Jag bondadde med några klasskamrater som liksom jag hyste stort förakt mot skolväsendet. Under en lunchrast satte vi oss och klurade på hur vi skulle bli sjuka ( I know). En i gruppen sa att hon hört att i ögonen FRODAS bacillerna. Så vi började peta hejvilt i varandras ögon och därefter i våra egna. Antar att vi var ute efter ögoninflammation. Vill även tillägga - inte än enda gång (tror jag) under de nio åren skolkade jag. För på min skola var skolk detsamma som att styckmörda.

-“Ida, sitter du och drömmer?” frågade lärarna mig ofta då jag satt i bänken och tittade ut på skolgården. Visst fan gjorde jag det, framför mig låg ju böcker om neuroner och PI!

Foto: Kolarbyn Eco-Lodge

Längtan efter penna och papper

Den senaste tiden har jag mestadels gjort grafiska illustrationer, och då blir det mycket datorarbete. Jag älskar att skapa i photoshop, men nu längtar jag efter en hederlig penna och ett papper.

För något år sedan ritade jag mycket med kol. Tycker mycket om det, trots att man ser ut som en sotare efteråt. Teckningarna blir så dramatiska, känslosamma och råa på något vis. :) Varenda streck blir som magi!

Kvinnan med koppen.  Kolteckning av Ida Gust.

Kvinnan med koppen. Kolteckning av Ida Gust.

Hunden med kvinnan.  Kolteckning av Ida Gust.

Hunden med kvinnan. Kolteckning av Ida Gust.

Handen i håret.  Kolteckning av Ida Gust.

Handen i håret. Kolteckning av Ida Gust.

Det som jag gillar med kol är nog att det inte behöver vara så “perfekt”. Alla “fel” blir fina på något sätt. När jag gör grafiska bilder stör det mig mer ifall någonting inte bli som jag tänkt mig.

Kramen  . Kolteckning av Ida Gust.

Kramen. Kolteckning av Ida Gust.

Naturen.  Kolteckning av Ida Gust.

Naturen. Kolteckning av Ida Gust.

Spegelbilden.  Kolteckning av Ida Gust.

Spegelbilden. Kolteckning av Ida Gust.

Teckningarna ovan gjorde jag för något år sedan.

Ni får jättegärna kommentera vad ni tycker om teckningarna! Vad får ni för känsla?, vad säger dom er?, har ni någon favorit?, eller annat ni funderar på? Det är väldigt roligt att få respons. När jag var med på Lindholmens designmarknad i augusti var det en kund som pekade på en poster och sa: “DEN måste jag ha, den påminner om när jag var barn och vandrade i bergen, så fint!

Så nu vet jag vad jag ska göra under hösten!

Nu ska jag gå ut med vovven!

/ Ida Gust

Saker jag aldrig trodde jag skulle göra

Foto & illustration: Ida Gust

Illustration: “Fotmassage”

Illustration: “Fotmassage”

 • Säga: “ Det är viktigt att man tar hand om sina fötter.”

 • Gå från vegan till vegetarian. Oklar anledning, kanske på grund av att gubben jämt fäktar med sina ostmackor framför min näsa. (skoja!). Hemma äter jag endast veganskt, men vid kafébesök och bortamiddagar kan det bli vegetariskt. Men - att äta animalier känns inte riktigt bra i hjärtegropen, så inom kort kommer jag nog gå framåt igen.

 • Svärma om täta skogar och djupa dalar. För nio år sedan var det storstad som gällde, helst Barcelona. Minns att jag sa till mamma: “Det är så härligt att sitta på uteserveringarna med ett glas sangria i handen och höra bilarna köra överallt.” (typ 2 meter från baren) Idag avskyr jag både motorfordon och storstäder. Numera florerar det mest röda stugor och vita knutar under skallen.

Sommarkväll 2017

Sommarkväll 2017

Vinter 2016

Vinter 2016

 • Köpa innerskor

 • Skriva en avhandling inför varje gång hemmet ska förnyas. Exempelvis om jag ska sätta upp en ny tavla - ett dåligt resultat och väggen är förstörd på grund av hålet . I mitt barndomshems rum spikade och målade jag som om det inte fanns en morgondag.

borra.jpg
Häromdagen när min far hjälpte mig att sätta upp en hatthylla!

Häromdagen när min far hjälpte mig att sätta upp en hatthylla!

 • Toppsa mina eluttag.

 • Bli med hund. Jag har alltid varit kattmänniska. Hundar är slemmiga, krävande och luktar illa, tyckte jag då. Men åsikter är föränderliga. och det är jag oerhört glad för.

Skärmavbild 2018-09-12 kl. 21.00.42.png
Skärmavbild 2018-09-12 kl. 20.55.28.png

 • Diska omedelbart efter jag ätit. När jag gick på folkhögskola och bodde där levde vi rövare. En gång fann jag en skål nudlar täckt med ett grönt täcke i bokhyllan.

 • Skrika: “Ta genast upp det där hubbabubbatuggumipappret du slängde på marken!” till ett par pubertala människor. Okej, inte riktigt, men nästan.

 • Le. På bild alltså.

  Före:

Skärmavbild 2018-09-12 kl. 18.05.07.png
Skärmavbild 2018-09-12 kl. 18.20.14.png

Efter:

Min bästa vinkel är tydligen från sidan…

Min bästa vinkel är tydligen från sidan…

Skärmavbild 2018-09-12 kl. 18.21.46.png
 • Gå runt med en dammvippa och smeka bort kvalster från mina böljande växters blad. En gång i tiden såg mitt blomster oftast ut såhär:

Skärmavbild 2018-09-12 kl. 17.56.12.png
Skärmavbild 2018-09-12 kl. 18.08.40.png

Japp. Har jag blivit tant, eller bara normal?

En fråga: Ser bilderna okej ut? Eller är de jätteoskarpa?

OBS - För att vara safe - jag är inte ett sånt freak som jag verkar. Det kan mina referenser intyga.

Fotografi

När jag var ungefär femton år introducerade min äldsta syster mig för fotografi som konstform. Hon höll intensiva privatlektioner för mig om vinklar, komposition och bildtolkning. Minns en gång när hon satt och redigerade bilder i photoshop. Hon visade mig ett verktyg som kan förvränga en bild till oigenkännlighet. Minns ej namnet på det, men är väl typ nåt sånt som tidningsredaktioner använder när dom halverar kvinnors kroppar. Hursomhelst - jag tyckte det var SÅ coolt. 

Jag lånade systers fotoapparat tills jag fick en egen av Santa Claus. Den första bilden togs med självutlösare. Den föreställde mina bara fötter och smalben framför en betongvägg, bredvid stod mina ballerinaskor och ovanifrån skymtade en bit rosa vollangkjol. ( typ lite: " en sval kvinna som bor i ett 1800-tals hus som har en stor veranda där hon kliver ut varje morgon iklädd ett tunt sidennattlinne och har en ek på tomten som hon och maken sitter under på en rutig filt och mumsar på delikatesserna ur en picknickkorg. )

Fotandet fortsatte - framförallt självporträtten. Tyvärr har jag inte fotograferat på flera år nu, använder mest mobilkameran och tar tråkiga selfies. Men känner att jag vill ta upp det igen. Här är är ett par av mina fotografier. vissa av de blev väldigt beskurna av bloggen, men ni får en känsla i alla fall.  Många svartvita slås jag av nu...

Foto: Ida Gust

Då ser jag ut som skriet

Jag tänkte att jag skulle dela med mig lite av mitt inre väsen. Jag inleder med något så besynnerligt som en lista över sådant som får mig att se ut som skriet. Enjoy!

 

Jag ser ut som skriet när jag ska: 

 • Steka i olja. I vintras gjorde jag popcorn på olja och för hög värme. Det resulterade i frän lukt, svart stekbotten och en dimma som garanterat hade ställt in flygtrafik. I ren affekt SLÄNGDE jag ut stekpannan på den snötäckta uteplatsen.  Sen nojade jag över att någon rökare skulle kasta ut sin fimp från balkongen, att vinden skulle fånga den och styra den rakt ner i min stekpanna och  orsaka en kolossal brand. Jag är övertygad över att likheten mellan mig och skriet just då var slående. 

 

 • Gå förbi mitt brevlådeinkast. Varje gång jag går förbi den vänder jag huvudet mot andra sidan och tänker att jag ligger på en strand i hawaii och livet är alldeles alldeles underbart. Jag avskyr att få och öppna brev och bara att se den där springan i väggen. Och nej, jag har aldrig fått ett ägg inslängt däri, eller ett göraslutbrev eller annat oangenämt. Jag gillar väl helt enkelt inte meddelanden på papper.

 

 • Göra hål i väggar. Jag har bott i min lägenhet i 15 månader. Det enda som hänger på väggarna är en ynka stringhylla. Det tog ett kvartal tills jag tordes sätta borren mot väggen. Tiden innan ägnade jag mig åt att utse den perfekta väggen och höjden, fundera över huruvida jag skulle bli tv-innehavare (då skulle antal möjliga vägar reduceras). Jag klurade på om en en uppfylld stringhylla kunde hänga över hundkorgen, eller var det för stor risk att den skulle fall ner och ta kål på den stackars hundkraken!!? Det är som att jag glömmer att man kan ångra (inte en död hund) sig om en tavla/hylla/ inte sitter bra, att det finns spackel och färg.

 

 • Titta på Rederiett. Ni vet den där läskiga gubben som spelade Sten! Jag var fullkomligt livrädd för honom. När han dök upp satte jag mig nära nära systrami. På natten drömde jag mardrömmar om honom, haha.

 

 • Öppna flaska med skruvkorv. Okej, jag öppnar dom aldrig själv, det är tillräckligt obehagligt att vara i samma rum som den som gör det. Men varje gång går jag in i ett annat rum och lägger jag händerna över ögonen, för tänk om korken skulle studsa mot en vägg och hoppa rakt in mina ögon och jag bli blind.

Och där kom jag inte på nåt mer. Men det det dyker säkerligen upp mer elände så småningom. 

Hej så länge! 

Skriet av Edvard Munch

Skriet av Edvard Munch

Åtta bitar Ida Gust tack

Hej på er därute i vårt avlånga land (som snart kommer få epitetet "Det tropiska landet i norr."  

Annars då? Jo, jag har bland annat börjat på nytt jobb, badat några gånger i Skagerak och förberett mig inför min utställning. Den pågår just nu i #8bitgalleri som ligger i kafét llama lloyd på väderkvarnsgatan på Hissingen. I lördags var det vernissage, det var trevligt och vi drack iskaffe.

Såhär såg det ut när jag hängde upp mina prints: 

upphängning

upphängning pågår

Foto: Robin Olsson

Grejerna finns till beskådan idag till och med på fredag 3/8 , så passa på om ni vill kolla in dem. Öppet 11-16. 

Tryck på tröja

Hej på er,

long time no see! Om ni undrar var jag hållit hus så har jag varit upptagen med att förbereda inför designmarknaden, arbeta med portfolion, jämföra tryckerier och annat företagsrelaterat. I övrigt har jag har varit och hälsat på gubben i Stockholm, gått på hundkurs, planterat blommor på altanen och sysslat med sånna där vardagssysslor.  

Hursomhelst, jag funderar på att trycka mina illustrationer på T-shirts. För några år sedan gjorde jag ett samarbete med Missterdressup då de sålde en T-shirt med en illustration av mig. Det var kul. Jag var inne på vistaprint idag för att se lite hur det skulle se ut, jag testade lite som ni ser nedan. Har inte beställt något än, men tänkte börja med varsin till mig och gubben. 

Vad tycker ni? Någon som skulle vara intresserad? 

Designmarknad

På lördag tänkte jag dra med mig gubben ut och svira lite på Lindholmens Designmarknad. Jag har aldrig varit där, trots att jag tänkt på det i cirka ett halvt sekel.  Allt som oftast väljer jag ju tanjentbordet och penslarna före..att typ gå utanför mina 39 kvadratmeter. Närå, men jag trivs ju ganska bra med att sitta hemma i en hög av papper, word-dokument och målarfärg, så varför frångå ett vinnande koncept? 

Nä men, jag ska nämligen själv delta i marknaden i augusti, så vill undersöka stället lite. Jag har inte medverkat i någon liknande marknad innan så det ska bli kul! Jag kommer att stå i en monter och sälja prints av mina illustrationer. Kommer nog ha med vissa gamla grejer, men även lite nytt som jag håller på med just nu. Tror det blir kul! Exakt datum kommer framöver.

Nu ska jag ut och gå med vovven.

På återseende!

/ Ida

 

Ett arkiv för kreativitet

Hej,

Mitt namn är alltså Ida och jag är 29 år. Jag bor i en liten etta i Göteborg tillsammans med min hund. Jag är illustratör och är även utbildad skötare inom psykiatrin.

Tanken med den här bloggen är att den ska bli en slags samlingsplats för mina idéer och tankar kring mitt skapande. Jag vill blanda annat dela med mig av mina kreativa processer, idétorka, inspirationskällor samt praktiska tips på hur man kan arbeta på ett annorlunda sätt med sina illustrationer i exempelvis photoshop. Säkert lite såntdär vardagstrams ibland ochså. 

Välkomna!